Skrivarlitteratur

Kurser

Fortbildning

Uppdrag och
samarbeten

Kontakt


Skriv och skriv vidare!

Vägar till texten

Författare: Helga Härle
Ny, utökad upplaga. 198 sidor
ISBN 978-91-976770-1-1  (bred rygg)
ISBN 978-91-976770-2-8  (smal rygg)


Ur Btj:s recension:

"kunnigt och inspirerande", "lättfattlig och genomarbetad, övningarna kreativa" noterar Bibliotekstjänsts lektör Maria Nyman. Vidare: "Resonemang, förklaringar och exempel varvas löpande med förslag på övningar och tips på tekniker som kan frigöra uttryck". Slutomdömet lyder: "En bra handledning för en ensam skribent som vill utvecklas eller en grupp som vill arbeta tillsammans med en text. Den fungerar som arbetsmaterial för nybörjare, mer rutinerade skribenter och skrivpedagoger"
(Btj-häftet 03/2009)


Fler röster om Skriv och skriv vidare

Augustin Erba (debutant på Bonniers våren 2009)
"sannerligen en upplyftande upplevelse. Jag har läst ett antal svenska och utländska böcker om skrivande och din är en av de bästa. Bra koncept och vänligt tilltal - som du genomfört konsekvent. Och många övningar som kändes originella."

Charlotte Karlsdotter, litterär översättare och språkpedagog:
"genomtänkt och fräsch, och jag gillar de många övningarna både som resurs och som pedagogiskt grepp!"

William Males, lärare i creative writing och kulturpedagogik:
"Helga Härle har skrivit en intelligent handbok som innehåller närmare 150 namngivna övningar för den som vill förnya och förstå sitt skrivande.
Uthållighet är en nödvändighet för den som vill komma någon vart med sitt skrivande - och för att orka en längre tid behöver man ibland finna nya infallsvinklar.
Det är just det som är det
värdefulla med Skriv och skriv vidare: man kan bläddra var som helst i den och finna något nytt att pröva.
I sann folkbildaranda har Härle skapat en bok för egna laborationer, med väl valda citat från litteraturen samt lättlästa,inspirerande introduktioner som ger kontext och mening åt de genomtänkta, väl beprövade övningarna." 


Författaren, Helga Härle

har ägnat sig åt att leda och utforma olika typer av skrivarkurser sedan slutet av 80-talet. Har även erfarenhet av redaktionellt arbete, lektörsuppdrag, litterär översättning, frilansuppdrag som kulturskribent m m.
Utbildade sig först till dramapedagog, men hamnade sedermera på Biskops-Arnös Författarskola, fortsatte med studier i litteraturvetenskap och började själv leda skrivarkurser parallellt med studier i pedagogik, psykologi och antropologi. Har periodvis undervisat på högskolan, men arbetar främst inom folkbildningen.

 


 

Skriv och skriv vidare
Vägar till texten
(Textstället 2008)

Studiematerial för dig som

  • vill skapa personer, miljöer och situationer som känns verkliga fast de är påhittade
  • vill få inblick i olika sätt att lägga upp och skriva dialog: grepp och tekniker som kan användas i noveller eller romaner, hur scenanvisningar och dialog kan se ut ett i manus
  • vill utforska några av diktens världar, både traditionella och några av de mer experimentella
  • vill vidga ditt register, utforska språket, hitta nya ingångar till olika litterära uttrycksmedel, skärpa dina sinnen!
  • vill leka med och fundera kring olika sätt att bearbeta och redigera texter, olika sätt att förhålla sig till och ge respons

Varvat med kortare nedslag i teori och begrepp finns här mer än 150 skrivövningar att välja bland.

Förslag på studieplaner ingår, men det är även lätt att ta ut en egen färdriktning utifrån de tips som ges. Det gäller både den som vill jobba på egen hand och den som vill jobba i grupp, både den som särskilt vill fördjupa sig i en av de litterära huvudgenrerna prosa, lyrik eller dramatik och den som vill jobba mer fritt.
Under rubriken "Skriva nytt eller skriva om" diskuteras olika sätt att arbeta vidare med sina texter. Konkreta uppslag kring redigering och respons ingår, som även illustreras bland annat med inblickar i olika författares arbetsprocess.

Boken finns förstås hos  
Bokus, Adlibris, m fl och kan även beställas via din lokala bokhandel.  
 
Boken kan även beställas
direkt från förlaget - förmånligt vid beställning av flera exemplar och i regel snabbast! För förslag på pris och leverans använd följande formulär:

Namn:
Mejl:
Meddelande:

 


 

 

 

 

 


 

.